tisdag 30 december 2008

Dag 7 o 8 Souq, gamla stan… och Atlantis


Börjar längta efter att se lite folkliv, det är så många bilar och så lite människor som rör sig på gatorna. Här i Media City bland CNBC, CNN och andra medieföretag är gatorna breda, skyskraporna ändlösa och gågatorna få. Dammet från vägarna gör det inte så frestande heller att ta barnvagnen med sig. Det är inte bara att ta sig en promenad utanför hotellet, fast man kan lista sig in på det privata strandområdet nedanför Royal Mirage och doppa tårna i det turkosa vattnet. Det förundrar att det är så rent med tanke på all byggverksamhet på Jumairah Palm, som bara ligger några hundra meter bort. Utsikten över palmen från hotellet är spektakulär, men när vi körde taxi ut till det stora hotell/nöjesparken Atlantis var är det nästan som en spökstad. Lägenhet på lägenhet som står utan ljus, och bara ibland ser man ett upplyst fönster. Jag undrar igen vart alla människor är.

Vi hittar dem inne i staden, i dem gamla kvarteren, i trånga små gator vart bilarna inte får plats, och var försäljarna bjuder på allt vad hjärtat och plånboken kan begära. Här finns allt av krimskrams och tjejerna blir helt surriga i huvudet av alla prylar. Vi köper några klistermärken och hårsnoddar och sen är dem nöjda. Det känns skönt att sitta ut och titta på folklivet ute på floden medan vi äter. Vi tar en öppen båt över till andra sidan, en öppen båt utan flytväst, i mörkret och jag håller Maya hårt och funderar på om vi är en smula oansvarliga som åker ut såhär. Liv njuter varje sekund och frågar om jag är rädd… sen skrattar hon.

På den stora guldmarknaden strosar vi runt bland alla diamanter, rubiner och opaler. Vi stora tjejer är nog mest intresserade medan killarna är lätt uttråkade. Hittar min nya vigselring, som efter mycket prutande känns som ett kap. Det kvarstår bara att få den värderad när vi kommer hem och se om den är äkta. Den blänker fint i alla fall. Nu är det färdigshoppat och vi åker hem.

Atlantis dagen där på var den totala kontrasten till gårdagens mer jordnära marknad. Hotellet är en koloss av en byggnad, utsmyckad till fingertopparna som ett undervattenslott och mycket opersonligt. Ett enormt akvarium var roligt att titta på för tjejerna, och det rymde även en tigerhaj. Resten var smaklöst flådigt, dyra restauranter och affärer. Hela bygget ligger på en egen artificiell ö, med en enorm vattenpark med 65.000 marina djur, inklusive delfiner. Vi betalade inte inträde som skulle kostat flera tusen, och fick nöja oss med att titta på ingången.

Inga kommentarer: