fredag 27 februari 2009

På väg till Queenstown

Eldflugor som dansar utanför i ljuset av en gatlykta och en upplyst flodbåt som seglar förbi. Det är tyst och mörkt utanför fönstret, och vi kan inte längre se de höga bergen som reser sig upp från insjön i Queenstown. Tjejerna har så småningom kommit sig i säng och vi kan njuta av ett par lugna timmar. Här finns igen mottagning för Internet eller TV, och det känns fullständigt avslappande att sitta framför en brasa och skriva lite.

Vi har varit i bilen i två dagar och lämnade Christchurch för att åka inlandsvägen ned till Queenstown. Även om det inte är mer än dryga 50 mil, så tar det lite tid att köra krokiga vägar, stanna på vägkrogar, för inte att snacka om att leta efter lämpligt boende. Eftersom vi har svårt att bestämma oss för motell, B&B eller Farmstay – skrotar vi runt länge första kvällen och tänjer på tjejernas tålamod i baksätet. Så när vi väl har kört fel på väg 8 och får åka tillbaks till Fairlie efter att nästan ha besökt kusten igen, hittar vi ett litet motell, som både är fräscht och rent. Vi har numera börjat undra på om det finns en oskriven lag om att motellsängar skall täckas av överkast från 80-talet.

När vi vaknar hade vi enligt prognosen väntat oss grått och regntungt väder. Men solen har kämpat sig genom och det blir en riktig häftig naturupplevelse att börja passagen upp till Mount Cook. Jag får genast hemlängtan till nordnorska sommarnätter eftersom bergen är gröna och vattnet turkost, och vi går från mjuka kullar till en vägg av vassa bergstoppar i löpet av någon timme. Det är klara färger och solen är med oss helt till toppen av Mount Cook (3700m), var glaciären hänger tung nedan för bergsväggen. Hade tjejerna varit lite äldre skulle nog uppehållet ha blivit lite mer äventyr med glaciärspadling och fjällvandring. I stället nöjer vi oss med utsikten, titta på andra äventyrare och lunch på kaféet. Vi fortsätter sedan över och mellan bergen ytterligare några timmar ned till Queenstown. På vägen kör vi förbi en rad vingårdar som vi gärna kommer tillbaks till, men bestämmer oss för att inte utforska Hookerbay närmare. Väl framme har regnet kommet ifatt oss, och molen ligger tunga över topparna. Vi har hyrt ett hus i Sunshine Bay, men vi får väl se om solen kommer skinna dem närmaste dagarna, prognosen är dyster. Huset, ett litet ljusunder med många fönster, ligger uppe i fjällsidan med spektakulär utsikt. Det är oslagbart att hyra hus jämfört med att ta in på hotell, både prismässigt och för mysfaktor. http://www.holidayhouses.nz/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Allt låter så underbart!

dricker ni mycket "flat whites"?
Om ni inte har provat, gör det!

Anonym sa...

Önskar allt gott' i Sunshine Bay;s omgivningar, i Stockholm snöar det idag, himmlen är grå. Kram

Farmor och Farfar sa...

Kära familj
Medan ni utforskar stora vida världen så gör jag och Alice detsamma på Öland.All snö är nu nästan helt borta, och trädgårdsmöblerna kom fram i går och sedan drack vi MARIA kaffe under väggen.Grattis Grattis Farmor.Vi letar hus eller tomt till Lundbergs, men ännu har vi inte hittat det rätta.Men medans så krattar vi och gör fint på vår tomt tulpanlökarna börjar sticka upp och våren här snart här .När vi kommer hem blir det kalas för Wille, och sedan står Maya på tur. Sen får vi gå på Livs kalas och presenterna ligger och väntar i hemliga skåpet.Alla mår bra här hemma och vi läser att ni har det gott. Kör försiktigt och var rädda om er alla fyra. Stor kram Farmor och Farmor Alice.